מה תוכלו למצוא בבלוג?

אשמח לעדכן אתכם

בקרו גם בפייסבוק

טוקופוביה

האם את מכירה אישה שעצם הרעיון של הריון מעורר בה פחד או חרדה?

האם שוחחת עם מישהי שפוחדת מהחיים אחרי הלידה ומעצם התהליך עצמו?

הריון ולידה הם אחד האירועים המשמעותיים ביותר בחייה של אישה (אם לא האירוע המשמעותי ביותר) ובאופן טבעי הוא מעורר תגובות רגשיות כתוצאה משינויים רבים אותם חווה ותחווה האישה. 

בחברה שלנו נהוג להתייחס להריון ולידה כמשהו טוב וחיובי, אך יש נשים שבשבילן הריון ולידה זה נושא כל כך טעון ומפחיד שהן לא מסוגלות לשמוע ולחשוב על עצמן בתוך החוויה ברמה כזאת שהיא מעוררת אצלן פאניקה.

TOKOS – תינוק ביוונית , PHOBIA –פחד, דחייה עזה מאובייקט או מגורם אשר עלולים לשבש את חיי הלוקה בו. 
המשמעות של טוקופוביה הוא חרדה מהריון ולידה.

אצל נשים שסובלות מטוקופוביה המצוקה כפולה מכיוון שאין לאן לברוח ואין חלופות: זה או שנכנסים להריון או שמוותרים על זה. 

בחברה שלנו, ההחלטה לוותר על ילדים מתוך פחד לא פשוטה, לכן המצוקה כפולה: ישנו הפחד הראשוני מהריון והלידה עליו "מתלבשת" מצוקה נוספת של "איך אני נראית" בחברה שכל כך מעודדת ילודה? "איזה  מין אישה אני שמפחדת לעשות ילדים?", "כולן יולדות ורק אני מפחדת" וכו'. 

טוקופוביה יכולה להתקיים במצבים שונים, לדוגמא בפחד מלהרות בפעם הראשונה, פחד משתק מהלידה עצמה, פחד מהריון נוסף לאחר לידה קשה, חרדה מלהרות וללדת שוב לאחר חוויה של דיכאון אחרי לידה ועוד.

נשים רבות סובלות מכך, אך רובן לא מאובחנות ולא מטופלות בגלל בושה והעובדה הזו מצערת משום שטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) נמצא יעיל מאוד לטיפול בטוקופוביה.

בטיפול עצמו האישה מקבלת כלים מעשיים להתמודד עם הפחד מהריון והלידה על ידי למידת טכניקות להרגעה עצמית שעוזרות בהפחתת עוצמת החרדה. כחלק מהטיפול הקוגניטיבי האישה לומדת כיצד לשנות את החשיבה המגבילה הקשורה באיבוד שליטה בלידה או איבוד שליטה על החיים שאחרי הלידה באמהות. 

האישה נחשפת בהדרגה לגורם המאיים בדמיון ומסגלת לעצמה מנגנון התמודדות טבעי כנגד הלחץ כך שבסופו של תהליך היא תהיה מסוגלת להחליט החלטות לגבי עתידה מתוך מקום של בחירה אמיתית ולא מתוך מקום של חרדה משתקת.

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך